lördag 19 december 2009

Julbakning

Idag har vi bakat här hemma, Eftersom det snart är JUL kommer jag att bjuda er på mitt speciella Lussebulls recept
Jag använder mycket saffran och mycket mandelmassa.

2g saffran
½ vaniljstång
150g smör
4dl kokos mjölk
1dl mjölk
50g jäst (inget sötdegs tjafs)
½ tsk salt
1½ dl socker
50g brunt farinsocker
1 ägg
1 äggula
russin efter smak men minst 1½ dl
900g vetemjöl special
500g mandelmassa

Smält smör och ha i saffran, kokos mjölk och vanlig mjölk, skär vanilj stången på längden och skrapa ur och ha i allt.
Ta bort från spisen när den är fingervarmt, ca 38 grader.

Smula jästen i spadet och ha i salt, socker, ägg, mjöl och russin. Arbeta degen länge och väl med maskin. Den ska släppa kanterna lätt. Lägg på duk och låt det jäsa i minst 1 timme!!!

Ta upp och kavla ut det till en eller 2 stora rektangulära formar. Ha på mandelmassa och rulla ihop till en lång "orm", skär i 2 cm stora skivor och lägg i bullformar eller direkt på bakplåtspapper, jäs bullarna åter igen under duk i ca 30-40 min, de fortsätter att jäsa även i ugnen så lämna ordentligt med plats runt om. Ha på farinsockret och kör in bullarna i ugnen.

Baka i ca 10-12 min eller tills att de är klara.

Detta är ganska dyra bullar så var noga med allt och se till att det inte blir bränt :-)


3 kommentarer:

hans.soderholm sa...

Tack ! Här ska bakas! Inget proteinpulver i ! He he

Anonym sa...

River du på mandelmassan?

Homan sa...

Hej
Mandelmassan ska rivas på för att fördelas jämnt överallt.